Банні процедури застосовуються при лікуванні багатьох захворювань. Вони рекомендовані людям, схильним до застуд, що страждають захворюваннями верхніх дихальних шляхів (включаючи бронхіальну астму), при розладах серцево-судинної системи, при гіпотонії і початкових стадіях гіпертонії, при легкій формі цукрового діабету, а також при хронічних ревматичних захворюваннях, радикуліті, поліартриті, порушеннях обміну речовин, різних захворюваннях шкіри та інших хворобах. Коротко розповімо про органи і системи організму, налагодити роботу яких можна при відвідуванні лазні.

Органи дихання
Запалення верхніх і нижніх дихальних шляхів добре піддаються лікуванню в умовах лазні. Особливо благотворно вона впливає на простудні захворювання на початкових стадіях їх розвитку. Вологий пар або сухе тепло лазні допомагають при закладеності носа, зменшують набряк слизової оболонки, сприяють зменшенню виділень. При постійному користуванні лазнею рідше виникають респіраторні захворювання і можуть виліковуватися навіть хронічні захворювання органів дихання.

Серцево-судинна система
При відвідуванні лазні в роботі серцево-судинної системи відбуваються зміни. Висока температура підсилює скорочення серця і прискорює кровотік, підвищується кров’яний тиск, що корисно при гіпотонії. Але лазневі процедури унікальні тим, що можуть застосовуватися як при низькому тиску, так і при високому. Тільки при гіпертонії обов’язково дотримання певних правил. Так, варто уникати різкого переходу від спека до холоду (холодна вода в басейні або в душі, крижана вода в ополонці, сніг). Контрастну температуру в лазні потрібно замінити на більш помірний температурний режим. При появі неприємних симптомів (посилене серцебиття, болі в області серця, здавлювання за грудиною) необхідно негайно покинути парну і звернутися до лікаря.

Нервова система
У лазні посилюється регуляція центральної нервової системи. Приплив крові до шкіри і м’язів призводить до зменшення кровотоку в мозок. Зменшується емоційна активність, що супроводжується ослабленням психічної напруги, зниженням збудливості, а також м’язовим розслабленням. Нервозність знижується, поліпшується сон. На роботу нервової системи відвідування парної впливає однозначно благотворно, однак при наявності хронічних захворювань цієї системи лазня рекомендована не раніше, ніж через півроку після загострення.

Шлунково-кишковий тракт
Регулярне відвідування лазні підсилює обмін речовин і позитивно позначається на стані шлунково-кишкового тракту. Банні процедури очищають організм, допомагають виведенню з нього токсинів, зайвої рідини, жирових відкладень. Також лазня є відмінним помічником в схудненні. Вона сприяє посиленому потовиділенню і нормалізує обмін речовин. А, доповнивши похід в лазню дієтою і заняттями спортом, можна підсилити ефект у багато разів і домогтися істотних результатів в питанні нормалізації ваги.

Опорно-руховий апарат
При захворюваннях суглобів відвідування лазні протягом нетривалого часу (від 5 до 20 хвилин) робить позитивний вплив на стан організму. При ревматизмі корисні як вологий пар, так і суха і фінська сауна, так як в обох варіантах відбувається глибоке прогрівання. У період загострення довго паритися не рекомендується, а при легкому нездужанні тепло добре розслабляє м’язи і прогріває суглоби. При радикуліті в лазні потрібно не тільки прогрівати тіло, але і розтирати поперек, в цьому випадку рекомендовані різні види масажу (за допомогою віника і без нього).

Видільна система
При лікуванні нирок лазня також ефективна. Вона дозволяє виводити з організму токсини, тим самим розвантажуючи нирки і нормалізує водно-сольовий баланс. Під час перебування в сауні м’язи розслабляються, судини і сечовивідні протоки розширюються, тому камені і пісок швидше виходять з організму. Але при сечокам’яній хворобі відвідувати лазню необхідно, дотримуючись запобіжних заходів і тільки при наявності невеликих каменів. А при нирковій недостатності відвідування парної протипоказано.

Шкіра
Шкіра дуже швидко відчуває на собі позитивний вплив лазні. У парній вона очищається, під впливом високої температури на її поверхні гинуть хвороботворні мікроби, поліпшується робота сальних залоз, через шкіру разом з потім виходять забруднення з пір. Старі клітини шкіри відлущуються, шкіра стає гладкою і м’якою, зникають проблеми з висипаннями.

І на закінчення нагадаємо, що хоча лазневі процедури є дуже ефективним лікувальним і відновлює засобом, при наявності будь-яких хронічних захворювань проводити їх необхідно після консультації з лікарем і під наглядом співробітників банно-оздоровчих комплексів. Бережіть себе, здоров’я вам і довголіття!